Aşağıdaki yazımızda sesinizi nasıl doğru kullanacağanıza dair ipuçlarına yer verilmiştir.

Sesinizi doğru kullanmak ve sesinize zarar vermemek için gereken ayrıntılar, doğru şarkı söylemenin gereklilikleri ilgili ayrıntılı makalede bulabileceğiniz içerik dışında destek almak isterseniz yazımızın en altında bulabileceğiniz siteler ziyaret edebilirsiniz.


şan-dersi-bornova-izmirDoğru şarkı söylemek kişiden kişiye göre cevaplanması değişiklik gösteren
ancak herkes tarafından kabul edilmiş tanımları da bulunan bir kavramdır. Bizim ülkemiz tarafınca kabul edilen kurallar başka ülkelere göre değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin; Türk Halk Müziği isimli ülkemiz bünyesinde bulunan müzik çeşidinde kullanılan teknikler Batı müziği tekniklerince hatalı kabul edilebilmektedir. Bu noktada ise ortada bir karışıklık meydana gelmektedir. Şarkıyı doğru söylediğimiz halde eserde ki nitelikleri bozmaktayız. Böyle bir davranış şekli ise doğru değildir.

Her şeyden önce seste olması gereken özellikleri öğrenmeli ve  bu özellikleri doğru bir şekilde kullanabilmeyi gerçekleştirmeye çalışmalıyız. Çeşitli problemlerin oluşmaması için eserde bulunan nitelikleri bozmamalıyız ve kendimize uygun tekniği bulurken sesimize en az zarar verecek nitelikte olmasına iyice bakmalıyız. Dikkat etmemiz gereken en önemli konu ise ülkeler arasında şarkılarda bulunan farklara dikkat edilmesidir. Türk müziğinde Batı müziğinden farklı olarak bir çok ara ses bulunmaktadır. Şan eğitimi almayı düşündüğümüz taktirde eğitimi verecek olan hocanın kökenine bakmamız gerekmektedir.

Sesi doğru kullanabilmek yetenek gerektiren bir şeydir ve doğru kullanılabilmesi için öncelik ile vücudu doğru kullanmak gerekmektedir. Enstrüman eğitim alındığı taktirde bile belli bir düzeye kadar çalınabilmaktedir. Şarkı söylemek de enstrüman çalmak gibidir. Belli bir düzey eğitim alındığı taktirde şarkı söyleyebilmek mümkündür. Ses doğru şekilde kullanılmadığı taktirde yetenek ile ilişkilendririlmemeli, şarkı söylerken yapılan hatalar dikkat ile incelenmelidir. Doğru nefesi sağlayabilmek için sesi ses tellerine çarptırarak olabildiğince çıkarmak gerekir.

Doğru sesi sağlayabilmek için nefesin iyi ayarlanması gerekir. Eksik veya fazla nefes sesi çıkarttığımız taktirde sesler bozuk bir şekilde çıkar. Ya da şarkının uzunluğuna göre yeterli nefesi sağlayamazsak şarkıyı yarım kalmış bir şekilde hatalı olarak söylemiş oluruz. Şarkıyı doğru söyleyebilmek için diksiyonumuzun düzgün olması gerekmektedir. Kelimeleri düzgün telafuz edemediğimiz taktirde şarkıyı bütünü ile değiştirmiş ve bozmuş oluruz. Böyle bir durumda ise ortaya hiç hoş bir görüntü çıkmaz. Şarkıyı doğru söyleyebilmek için harflerin ve kelimelerin düzgün bir şekilde söylenebilmesi gerekmektedir. Bunun içinde sunulan eğitim hizmetlerinden gerekli eğitim dersleri alınmalıdır. Eğer şarkı söylediğiniz lisana hakim değilseniz şarkının doğru ve güzel olmasını beklemek yanlış bir karar olacaktır.

Doğru şarkı söyleyebilmenin asıl temelinde doğru işitme yatmaktadır. Şarkı doğru işitildiği taktirde öğrenilir ve düzgün bir şekilde aktarılabilr. Yanlış işitilen bir şarkı da tamami ile düzgün söylenemeyen yanlış bir şarkı olmaktadır. İşitme hissi içinde benim yeteneğim yok diyerek kenara çekilmek doğru bir davranış biçimi değildir. İşitme hissi için belirli düzeyde gerekli eğitimler verilebilmektedir. Eğer bireyde hiç bulunmuyorsa geliştirilemeyen tek kısım ritimdir. Ritim bozukluğu insanların ritmik yürümesi ve doğru aralıklarla el çırpması beklenemez. Tahmin edilenden çok daha fazla büyük bir sorundur.

Karşıyaka: http://www.erturgutsanatmerkezi.com/izmir-muzik-kursu/san-dersi-izmir.html
Gaziemir: https://artcraftakademi.com/kurslar/san-dersi-izmir/

Bornova:  http://artnmoreizmir.com/kurslar/ses-egitimi/