Şan Dersi İzmir ailesi olarak bugün sizler için Koro Halinde Uyumlu Şarkı Söylemek konusunu ele alacağız.. Her insan tek başına, bazen evde yalnızken, bazen yolculuk sırasında bazen de bir sahnede mikrofonla şarkı söyler. Bazılarımız ise şarkı söyleme eylemini diğerlerine nazaran biraz daha profesyonel platformlara taşır. Ancak tek başına yapıldığından çok daha zor olan şarkı söyleme eylemi bir koroya dahil olarak şarkı söylemektir. Koro halinde uyumlu şarkı söylemek, bir solist olarak şarkı söylemekten daha farklı beceriler gerektirir.

Peki koro halinde uyumlu şarkı söylemek için hangi yetenekleri geliştirmeye ihtiyaç vardır hiç düşündünüz mü? Eğer cevabınız evet ise bu yazımız tam size göre. Çünkü bu yazımızda sizler için koro halinde uyumlu şarkı söylerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini inceleyeceğiz.

Şan Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın..

Koro Halinde Uyumlu Şarkı Söylemek

Uyumlu Şarkı Söylemek     

Şarkı söyleme uyumu, şarkıyı söylerken altta yatan akor yapısına uyan ek notalarla tamamlamayı içerir.

Örneğin, küçük bir akor üzerinde söylenen bir melodi A notasına yani akorun kök notası olarak bir A’ya sahipse, C notasını, yani akorun küçük üçte biri ve A’nın üstünde küçük üçte birini veya E notasını, yani akorun beşte biri ve mükemmel bir notayı söyleyerek uyum sağlayabilirsiniz.

Şarkının Müziğine Koroyu Uyumlu Hale Getirmek

Bir enstrüman üzerinden koronun uyumunu sağlamak için, şarkının akor ilerlemesine ve melodinin dayandığı ölçeğe odaklanmak gerekir.

En yaygın uyumlaştırma türü, melodi notasının üçte biri üstünde veya üçte biri altındadır. Örneğin, en sevdiğiniz şarkının melodisi bir F majör akoru üzerinden A notasını çağırırsa, bu melodinin üçüncü ölçek derecesini kullandığı anlamına gelir. Uyumlaştırmak için, A notasının üstünde küçük bir üçüncü akorun beşte biri olan C notası veya A notasının altında büyük bir üçüncü, akorun kök notası olan F notasını söyleyebilirsiniz.

Notaları mükemmel dörtte veya mükemmel beşte ile uyumlu hale getirmek ayırt edici bir ses oluşturabilir. Bu tür bir uyum, Doğu Asya’nın pentatonik ölçekleriyle iyi bir şekilde eşleşir.

Bir diğer yandan erkek ve kadın vokalistler bir arada şarkı söylediğinde, genellikle vokal aralığındaki farklılıklar nedeniyle ayrı bir oktav söylerler. Oktav armonileri frekans spektrumunu kalınlaştırır, ancak üçte hatta altmışta bulunan armoniler kadar kalın ses çıkarmazlar. Oktav armonileri yaylı çalgılarda daha yoğun ses çıkarma eğilimindedir.

Birçok vokalist vokal uyumunu öğrenmek için şarkı dersleri alır ve klasik olarak eğitilmiş şarkıcılar notaları okuyarak uyum sağlayabilirler. Popüler müzik şarkıcıları, kulak eğitimi ve doğal yeteneklerin bir karışımını gerektiren kulakla uyum sağlamayı öğretebilirler.