Şan Dersi İzmir ailesi olarak bugün sizler için Müzik Kulağınızı Geliştirmek İçin 5 İpucu  konusunu ele alacağız.. Müzik kompozisyonunu anlamak için güçlü bir iç kulak gereklidir, bu nedenle hemen hemen her müzik okulu öğrencilerin kulak eğitimi dersleri almasını gerektirir. Büyük müzisyenler performanslarının kalitesini artıran gelişmiş dinleme becerilerine sahiptir ve bu beceriler müzik öğrencileri veya müzik dinleme, anlama ve icra etmede daha iyi olmak isteyen herkes için ayrılmaz bir unsurdur. Peki müzik kulağınızı geliştirmek için 5 ipucumuz var desek ne derdiniz? 

Eğer bu soru sizi de heyecanlandırdıysa yazımızı okumaya devam edin. Çünkü yazımızın devamında sizler için müzik kulağınızı geliştirmenize yardımcı olan 5 önemli ipucunu paylaşacağız.

Şan Derslerimiz hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın..

Müzik Kulağınızı Geliştirmek İçin 5 İpucu 

Perde Aralıklarını Tanıyın      

Aynı notayı tekrar tekrar çalarken, şarkı söylerken veya mırıldanırken ve sesi aklınızdaki adıyla ilişkilendirerek notaları tanımak için kulağınızı eğitin. Kafanızdaki bir notayı ne kadar net duyarsanız, perde aralıklarını belirlemede o kadar iyi olursunuz.

Bu nedenle bir notayı her duyduğunuzda dikkatlice onu kodlayın ve artık basılan perdeye bakmadan notayı tanıyıncaya kadar buna çalışmaya devam edin. 

Ölçekleri Tanıyın  

Ölçekler, her müzisyenin anlaması için çok önemli olan müziğin başka bir bileşenidir. Her ölçek oktav başına yedi nota içerir ve sekizinci nota bir sonraki perdede toniği tekrarlar.

Tüm büyük ölçeklerin ve küçük ölçeklerin anahtar imza tanımlaması, bir müzik parçasının hangi anahtarda olduğunu belirlemenize yardımcı olur ve harmonik akor ilerlemeleri ve harika melodiler oluşturmak için gereklidir.

Akorları Tanıyın  

Bir seferde çalınan üç veya daha fazla nota bir akor oluşturur. Hangi akor türünü duyduğunuzu veya hangi notaların birlikte iyi ses çıkardığını bilmek için kulağınızı eğitmek, müziğinizde daha iyi ses akorları üretmenize ve hatta belirli duygusal etkiler yaratmanıza yardımcı olabilir.

Örneğin, büyük akorlar, küçük akorların müzikte olumsuz duygular sunmak için sıklıkla kullanıldığı olumlu duygularla daha fazla ilişkilidir. Farklı akorları dinleyin ve majör, minör, azalmış veya artırılmış olup olmadıklarını belirlemeye çalışın.

Fonksiyonel Kulak Eğitimi Çalışması Yapın

Bir müzik parçası içinde belirli bir perdeyi duymak ve tonikteki rolünü tanımak, müziğin neden bu şekilde oluştuğunu ve hangi ruh halini ortaya çıkardığını daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. Farklı müzik türleri arasındaki belirli kalıpları tanımaya başladığınızda, zamanla daha fazla müzikte tanımlamak o kadar kolay olacaktır.

Dikte Çalışmaları Yapın 

Bazen bir melodiyi görmek, kulaklarınızın onu hatırlamasını sağlamanın başka bir yoludur. Bu kulak eğitimi alıştırması, yalnızca kulaktan duyduğunuz müziği kopyalamayı veya çalmayı ve az önce duyduğunuz notaları görmeyi içerir. Dikte, notaları görselleştirmede daha ustalaşmanızı sağlar; bu, beste yapmak veya doğaçlama yapmak için gerekli bir beceridir.