Şan Dersi İzmir ailesi olarak bugün sizler için Vokal Aralığınızı Nasıl Belirleyebilirsiniz konusunu ele alacağız.. Hiç kuşkusuz hepimizin içinde kendimizi sahneye atmak ve çalan müziğe eşlik ederek şarkı söylemek için bir istek vardır. Ancak bir kısmımız bu isteği bastırır bir kısmımız ise hevesli olmasına rağmen kendi vokal aralığını bilmediği için sahnedeki ya da kayıttaki enstrümanlara doğru eşlik edemeyeceğini düşünerek adım atamaz. Siz de bu adımı atmayı düşünen ama çekinenlerden biriyseniz kafanızdaki en net soru vokal aralığınızı nasıl belirleyebilirsiniz sorusudur. 

Bu soruya cevap bulmanın en kolay yollarından biri hiç kuşkusuz bir şan eğitimi almaktır. Ancak bu yöntem en sağlıklı ve verimli yöntem olmakla birlikte tabi ki tek yöntem değildir. Bu nedenle bu yazımızda sizler için öncelikle vokal aralığı nedir sorusuna cevap verip daha sonrasında vokal aralığınızı belirlemenin birkaç kolay yolundan bahsedeceğiz.

Şan Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp ücretsiz randevu alabilirsiniz..

Vokal Aralığı Nedir     

Vokal aralığı, bir vokalistin göğüs sesinde rahatça şarkı söyleyebileceği notaların yani en düşük notadan en yüksek nota kadar olan aralığın tamamına verilen isimdir. Farklı vokal aralıkları soprano, alto, tenor, bariton ve bas gibi vokal türleri olarak tanımlanır.

Bir kişinin ses aralığının merkezinde bir tessitura bulunur. Bu, bir vokal ısınmasının ardından bir şarkıcının mümkün olan en büyük gücüyle güvenilir bir şekilde yansıtabileceği notalar kümesidir. Bu şarkı söyleme tekniğine bazen kemer takma denir. Bir vokalist, kendi vokal aralığı içinde özellikle düşük notalar veya yüksek notalar söylerken de rahat hissedebilir, ancak bunları maksimum ses seviyesinde bağlayamazlarsa, bu notalar tessituralarına girmez.

Vokal Aralığınızı Nasıl Belirleyebilirsiniz 

Ses renginizi ve vokal aralığınızı belirlemek için kullanabileceğiniz birden fazla yöntem vardır. 

Örneğin profesyonel bir ses öğretmeni, sizi çeşitli vokal alıştırmaları ile test ederek ses renginizi ve vokal aralığınızı belirleyebilir. Ayrıca mevcut ses renginizi ve vokal aralığınızı genişletmenize yardımcı olacak şarkı dersleri de verebilir.

Eğer profesyonel anlamda destek alabileceğiniz bir yol yoksa, kendi ses sınıflandırmanızı bulmanın en basit yolu kayıtlarla birlikte şarkı söylemeyi denemektir. Ayrıca, sesinizi belirli notalarla eşleştirmek için piyano veya gitar gibi perdeli bir enstrüman kullanabilir veya vokal aralığınızı bulmanıza yardımcı olmak için tasarlanmış çeşitli uygulamaları deneyebilirsiniz.