Şan dersi almayı düşünen bir çok kişi “diyafram” kelimesini duymuştur, şan dersilerinde de sürekli konusu geçer diyaframın. Diyaframa dikkat et, diyaframı doğru kullan gibi şeyleri duymuşuzdur gerek şan dersi öğretmenlerinden gerek şan dersiyle ilgili sitelerden fakat ne olduğunu tam olarak biliyor muyuz diyaframın? Şan dersi eğitmenlerimiz tarafından hazırlanan diyafram nedir yazımızdan gerekli bilgileri alabiliriz o halde!

diyafram-nedirDiyafram kası doğada bulunan tüm canlılar arasından sadece memeliler sınıfına ait canlılarda bulunan bir organdır.  Bu yapının temel görevi, soluk alıp verme olayını sağlamaktır. Diyafram kası, müzik eğitimi sırasında nasıl kullanılacağı öğretilen ve çok önemli bir yere sahip olan bir kastır. Pek çok kişi nefesi göğüs kafesine doğru alır ve diyafram kasını düzgün kullanamaz  bu nedenle canlıdan çıkan her ses detone olmaya ve tınısı rahatsız etmeye müsait olur. Göğüs kafesine doğru alınan soluk, havanın doğru biçimde hangi noktada kullanılacağını belirleyemez ve sonuç itibariyle hatalı ses dalgaları meydana gelir.Diyafram kasını keşfetmek amacıyla eğitim esnasında bu kasın nasıl doğru kullanılacağı bir takım egzersizler yapılarak öğretilir.

Diyafram kasını keşfetmek için yapılan bu egzersizlerden öncelikli olan köpek soluması egzersizidir. Bu egzersiz ayakta gerçekleştirilir. Ayakta iken eller belin yanına getirilir ve karın boşluğunu kavraması sağlanır. Köpeklerde yorgunluk esnasında soluk alıp verme işlemi gibi bir pozisyona ulaştıktan sonra, bu egzersize devam edilir.  Öncelikle alınan nefes göğüs kafesinde birikirse egzersize yanlış başlanmış olur. Bu nedenle nefesinizi kontrollü biçimde diyafram kasına ulaşmasını sağlayın. Soluk alıp verme esnasında omuzlarınızın kalkmaması gerekir.

Bir sonraki egzersizde 90 derece eğilerek, nefesi diyaframa doğru çekin ve daha sonra doğrulun. Doğrulma işleminde nefesin boşa harcanmamasını sağlayın ve doğrulduktan sonra diyaframda bulunan nefesinizi döğüş kafesinize doğru itin bu egzersizin temel amacı, göğüs kafesini genişletmektir. Daha sonra bir duvara yaklaşık olarak 35-40 derecelik bir açıyla ayaklar bitişik biçimde yaslanın ve duvara tutunarak kendinizi duvarın zıttı yönünde ittirin.  Bu egzersiz diyafram kası ile birlikte diğer kasların da gelişmesini sağlayacaktır. Diyafram kasını keşfetmek sesinizin tonajını ve tınısını karşıdakini rahatsız etmeyecek biçimde geliştirmenizi sağlayacaktır.